fbpx
info.simplev@gmail.com

0

 x 

Košarica je prazna.

Quinoa BIO

14,90 kn
Quinoa, ili latinski chenopodium quinoa zapravo nije prava žitarica jer ne pripada porodici trava. Po botaničkim karakteristikama sličnija je repi ili špinatu. U istu porodicu pripada i amaranth, ali i puno vrsto korova koji izgledaju slično kao quionoa. Sjemenke quinoe mogu biti bijele, crvene ili crne boje.

Raspoloživost: Na zalihama

Brend : Biorganic

Uzgaja se većinom u Južnoj Americi: Eqadoru, Boliviji, Kolumbiji i Peruu, a i stara civilizacija Inke je uzgajala quinou zbog njezine visoke nutritivne vrijednosti. Sadrži oko 64% ugljikohidrata od čega 52% pripada škrobu. Bjelančevina ima oko 14% što je oko 40% više nego pšenica koja sadrži oko 10%.

Također sadrži i aminokiselinu lizin koju žitarice inače sadrže vrlo malo. Zbog toga možemo reći da su bjelančevine u quinoi visoke biološke vrijednosti. Ne sadrži gluten, a masnoća sadrži svega oko 6% i to su većinom nezasićene masne kiseline. Dobar je izvor prehrambenih vlakana, kojih sadrži oko 7%. Od vitamina sadrži vitamin B1, B2, B6, folnu kiselinu ili vitamin B9. Sa 100g quinoe ćemo osigurat 50% ddd vitamina B9.

Bogat je izvor željeza - 35% ddd, magnezija - 55% ddd, fosfora - 65% ddd. Sadrži još cink, kalij i kalcij. Sjemenke quinoe prirodno su prekrivene saponinima koji ima gorak okus, pa se zbog toga ti saponini uklanjaju sa sjemenke.

Quinoa je lagana, lako probavljiva hrana. Neutralnog je okusa koji lagano vuče na okus orašastih plodova. Priprema se kao riža ili kus-kus. Na jednu šalicu sjemenki quinoe dodamo dvije šalice vode. Kuha se otprilike 10-15 minuta ili dok se klice ne odvoje od sjemenke - odnosno kad se sjemenka  raspuca. Od quinoe se proizvode pahuljice, melje se brašno, stavlja se na pizzu ili se sjemenke klijaju.

Klice quinoe sadrže aktivirane prirodne enzime i nekoliko puta više vitamina nego što ih ima u samostalnoj sjemenci. Prije stavljanja u klijalicu dovoljno je 2-4 sata namočiti sjemenke u vodi. Koristi se kao prilog glavnim jelima ili za pripremu doručka koji je bogat sa bjelančevinama. Može se miješati s medom, orašastim plodovima i suhim voćem.

Brašno od quinoe se koristi kod pripreme bezglutenskih proizvoda namijenjenih osobama sa celijakijom. Zbog sadržaja vitamina B skupine kao i ugljikohidrata i magnezija, pogodna je kod liječenja problema sa živčanim sustavom, te se preporuča za psihički iscrpljene osobe, kod depresije i velikog umnog napora.

Zbog svog visokog sadržaja željeza i folne kiseline uz dodatak par kapi limuna, izvrsna je hrana kod liječenja anemije ali i kao prevencija od nje. Zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana, regulira našu peristaltiku, olakšava ispražnjavanje i snižava razinu kolesterola u krvi. Zbog niskog sadržaja masnoća, preporuča se kod kardiovaskularnih bolesti.

 

delivery truck 318 47759 Besplatna dostava za narudžbe iznad 449 kn

O nama

Veganska internet trgovina Pusti otok

Dostava:

30 kn, iznad 450 kn BESPLATNA

Varaždin: 10 kn, iznad 150 kn BESPLATNA

VELEPRODAJA

Kontakt

Korisnička podrška: 099 69 19 767

Prodaja:

radnim danom od 8:30 do 15:30h

099 69 19 767

info.simplev@gmail.com

Mail narudžbe: narudzba.pustiotok@gmail.com

    Ponuda